dinsdag 21 oktober 2014

Muziek, luisteropdracht


Als je gaat luisteren naar muziek met kinderen dan doe je dat aan de hand van een luisteropdracht. Een goede luisteropdracht ontwerpen is lastiger dan je denkt. Je kunt vragen bedenken die vragen naar Klankaspecten of naar de Vorm in het muziekstuk. Ook kun je vragen naar de betekenis van de muziek, denk aan het koppelen van emoties of verhalen en sfeer aan de muziek.

De opdracht is er altijd op gericht om kinderen actief te laten luisteren en tijdens het luisteren na te laten denken over de juiste antwoorden.

Lied:    Four Seasons ~ Vivaldi (summer, 10:40 tot 15:00 min)

Stappenplan:

Stap 1:        Ik heb gekozen voor dit lied, omdat ik vind dat er verschillende soorten klankkleuren, hoogte en sterkte in voor komen. Ik vind dat in klassiek muziek erg mooi om te horen. Er zit ook veel variatie in dit muziekstuk en ik vind dat je de betekenis zelf heel goed kunt invullen (wat voel je hier bij? Wat zie je voor je?).

Met dit muziekstuk wil ik de luisterstijl ‘Analystisch en creaftief  luisteren’ stimuleren.

Stap 2:        Ik denk dat de leerlingen gaan luisteren naar de hoogte, sterkte en kleur van dit lied, omdat er veel variatie in klank is.

Stap 3:       Ik wil dat de leerlingen eerst heel goed gaan luisteren naar de muziek met luistervragen (hoe luisteren ze naar de muziek? Wat voor beeld zien ze voor zich? Wat voor variatie hoor je? Wat voor emoties zijn er? Eigen invulling van de leerlingen, niks is fout).
Na dat ze het 2 keer hebben geluisterd, mogen de leerlingen een tekening maken bij het muziekstuk met daar in een emotie in verwerkt of een ervaring (iets wat ze hebben meegemaakt, wat zij daar bij vinden passen). (bijv. kinderen spelen heel vrolijk in de speeltuin of iemand loopt heel bedroeft door de regen.) Tijdens de verwerking, speel ik het muziek stuk steeds weer opnieuw af om de leerlingen te blijven inspireren.
             
Stap 4:       De leerlingen gaan eerst zelf luisteren naar het muziek stuk (welke klanken horen ze, wat zie je voor je? wat voel je? welke instrumenten worden er gebruikt?), hier wil ik ontdekken welke luisterstijl zij ervaren. Het is voor ieder kind anders. Ik denk dat de meeste creatief zullen luisteren, omdat ze vaak beelden voor zich zien als kind. Ik wil ook de luisterstijl analyseren stimuleren, dat doe ik bij de tweede keer luisteren door gerichte vragen te stellen (wat voor toonhoogtes zijn er?)  en daarna gaan ze noteren. De leerlingen gaan een tekening maken bij het muziekstuk.

Stap 5:       De leerlingen gaan noteren als didactische werkvorm. Ze maken een tekening van het muziekstuk.

Stap 6:       Ik maak geen gebruik van coöperatief leren, omdat de leerlingen zelfstandig na gaan denken over hoe zij naar dit muziekstuk luisteren. Het is juist de bedoeling dat de leerlingen zelf gaan na denken over muziek en emoties.

Stap 7:       Ik kan de muziekles openen door zelf een muziekinstrument mee te nemen en er verschillende soort tonen op te spelen. Ik kan de leerlingen dan ook al luistert vragen stellen (wat hoor je? Hoogte, sterkte, duur?)

Stap 8:       In de nabespreking van de les, vraag ik een paar leerlingen uitleg over hun eigen tekening te geven(wat hebben ze getekend? Waarom hebben ze dat getekend Wat deed de muziek met ze?). Daarmee sluit ik de les ook af.

Stap 9:       Ik had beter uitleg moeten geven bij het analytische gedeelte. In stap 4 vraag ik de leerlingen om analytisch te luisteren ( klank, kleur, opbouw etc) naar het muziekstuk, nadat ze eerst vrij hebben geluisterd. Ik had beter uit moeten leggen wat ik bij het analytisch luisteren van hem verwacht, zodat hij gerichter naar de muziek kon luisteren. Hij heeft wel een goeie koppeling kunnen maken tussen analytisch en creatief luisteren. Dat heb ik mooi terug kunnen zien in de tekening doormiddel van het kleurgebruik, de kleuren gaven de klanken weer en de verschillende emoties.

Stap 10:     Ik moet in mijn instructie beter verwoorden wat ik bij het analytische gedeelte van de leerlingen verwacht. Ik heb het nu al een beetje kunnen oefenen, dus weet ik voor de volgende keer hoe ik het beter mijn verwachten te verwoorden.



maandag 20 oktober 2014

Muziek, grafisch partituur

Opdracht:
Een grafische partituur maken. Dat is een uitgeschreven muziekstuk dat je de kinderen kunt laten uitvoeren. In het muziekstuk zijn de klankeigenschappen duidelijk zichtbaar.

Hieronder heb ik een grafisch partituur gemaakt met verschillende afbeeldingen en lijnen. In dit partituur laat ik ook klank, vorm en betekenis zien (het KVB-model), dit laat ik op verschillende manieren zien:

  • Door middel van kortte, lange, hoge en lange lijnen geef ik verschillende klankeigenschappen aan van bijv. tempo. 
  • Door de grootte in afbeeldingen geef ik de verschillende vormen aan in herhaling en contrast van hoge en harde tonen, maar ook kleine en zachte tonen.
  • De betekenis van dit partituur kan voor ieder individu anders zijn. Je kan dit grafisch partituur in de 5 verschillende domeinen laten afspelen. Ze kunnen het zingen, spelen, luisteren door middel van een muziek instrument, lezen en noteren door er een opdracht bij te verzinnen.
De betekenis van dit grafisch partituur kan voor ieder individu of groep uit een lopen.









zondag 19 oktober 2014

Muziek, les voorbereiding


Opdracht: Muziekles voorbereiden. 
Ik heb gekozen voor het liedje welles niets, omdat ik het een erg leuk liedje vind om met de kinderen te kunnen zingen.
Hieronder mijn ingevulde LVF en de geluidsopname van het liedje (zelf gezongen).











maandag 13 oktober 2014

Beeldend, Jan en de Jugendstilposter - affishe


Ken je slaoliestijl? Die naam is in zwang gekomen, omdat Jan Toorop -een Nederlands vormgever- aan het begin van de eeuw een reclameposter maakte voor Delfste slaolie. Dat deed hij in een stijl die toen in zwang was: de jugendstil.

Voor deze opdracht moesten we een poster maken met pastelkrijt, maar dat washelaas niet aanwezig op school. Dus hebben Caroline en ik de opdracht met plakkaatverf uitgevoerd.
Zie hieronder het resultaat. 


We hebben eerst een woordweb gemaakt om te zoeken voor wat voor product wij een reclameposter voor wilde maken. 


Daarna hebben we een schets gemaakt van hoe wij de poster zouden willen zien.


Toen we gingen verven, hebben we eerste de grote oppervlaktes geverfd. 


We hebben diepte in de poster gecreëerd door de hond op de voorgrond te schilderen. 


Daarna hebben we de hond duidelijker gemaakt door zwarte omlijningen te maken. 


Tot slot nog een goeie slogan en de poster is af!






Beeldend, Narren, dwazen en halve zolen - zacht masker

Voor deze opdracht moesten we een masker maken van textiel. Het gezicht en het haar moest bedekt zijn. Ik heb mij laten inspireren door het materiaal dat er was en heb mijn fantasie op de vrije loop laten gaan.
Hieronder zie je in stappen wat ik heb gedaan.


Ik heb eerst het stof uitgekozen met het idee dat deze 2 stoffen in kleur bij elkaar passen. 
Met deze kleuren had ik het idee om een soort slaapmuts te creëren.


Ik heb eerst de must in een punt gemaakt en daarna het roze stofje eromheen gevouwen en vast geplakt. 


Hier heb ik een bolletje wol er aan vast gemaakt om de punt mooi af te werken. 


Hier heb ik gaatjes in de must geknipt voor ogen met mooie lange wimpers. 


Hier heb ik het mondje er opgeplakt. 


En dit is het hele resultaat. 






Beeldend, Herfstpark

Voor de opdracht van beeldende vorming moeten we een herfstpark schilderen. Als voorbereiding moesten we 5 foto's zoeken van een herfstpark.
Zie hieronder:








De opdracht luidt: Schilder met plakkaatverf een stadspark. Laat door gebruik te maken van kleurnuance zien dat het park in herfstsferen verkeerd. Gebruik ruimtesuggestie om het park een realistisch karakter te geven.Ik heb tijdens het maken van mijn herfstpark niet veel tussenstap foto's gemaakt, waardoor je alleen maar de start ziet en het eindresultaat. (het was ook niet duidelijk hoeveel foto's we moesten maken.)Zie hieronder: 



Ik begon eerst met de bomen. en daarna verder het park te schilderen. 
Later begin ik de herfsttinten toe te voegen, waardoor het echt een herfstsfeer kreeg.

Hier is mijn schilderij af. 




kennismaking

Hallo,

Mijn naam is Laila Andaloussi en ik ben 21 jaar oud.
Vorige jaar november 2013 heb ik mijn opleiding onderwijs assistent afgerond en mijn diploma behaald. Ik ben toen blijven werken op mijn voorheen genoemde stage (SBO).
Tijdens mijn opleiding onderwijs assistent ben ik mij gaan realiseren dat ik het erg leuk vind om voor de klas te staan. Ik mocht toen heel veel lessen zelf voorbereiden en uitvoeren (ik genoot daar erg van). 
Dit jaar september ben ik begonnen met de Pabo deeltijd opleiding om mijn passie verder te ontplooien en te ontwikkelen. 
Ik geniet van de kinderen om mij heen en ik zal het heel erg leuk vinden om uiteindelijk dan ook mij eigen klas te hebben.  Dat is dan ook mijn doel waar ik naar toe streef en waar ik vol vreugde voor ga!!